KOLOSTRUM I SVE SVE ŠTO O NJEMU TREBAŠ ZNATI VEĆ U TRUDNOĆI

Što je kolostrum?

Kolostrum je prvo majčino mlijeko koje je bogato antitijelima i nutrijentima poput proteina, ugljikohidrata, masti i mikronutrijentima koji su zaduženi za izgradnju bebina imuniteta. U sebi sadrži manje šećera i masti od zrelog mlijeka, kako bi novorođenčetu bilo lakše probaviti ga. Kolostrum je, za razliku od zrelog mlijeka, gust, žut i izlazi u kapima. Stvara ga se relativno malo ali svakako dovoljno za prehranu bebe u prvim danima nakon poroda pa je važno napomenuti njegovu količinu da ne pomislite kako imate malo mlijeka.

Curenje kolostruma u trudnoći

Stvaranje kolostruma u grudima započinje između 12. i 16 tjedna trudnoće, a za to su zaduženi određeni hormoni. Curenje kolostruma u trudnoći je potpuno normalno! Do curenja najčešće dolazi u zadnjem tromjesečju trudnoće i količina curenja kolostruma je individualna. Može doći do curenja par kapi, a mogu teči i veće količine. Ništa od toga ne znači da kolostruma neće biti kad se beba rodi, tu opet veliku ulogu igraju hormoni koji su nakon poroda zaduženi za otpust mlijeka.

Sakupljanje i izdajanje kolostruma u trudnoći

Ukoliko primijetite curenje kolostruma u trudnoći, i to u većim količinama, preporuka je sakupiti ga. Ne samo da ga možete zamrznuti pa koristiti za podizanje bebina imuniteta nakon par mjeseci već ga možete uzeti sa sobom u rodilište ukoliko dođe do komplikacija tijekom poroda ili dojenja. Možete ga koristiti i za mnogo drugih stvari kao na primjer: kapanja bebina nosića, čišćenja bebina ili svoga lica od hormonalnih prištića i akni, sprječavanja ili ublažavanja pelenskog osipa i meni osobno najdražeg načina korištenja mlijeka (osim u svrhu hranjenja), kupke!

Nekim trudnicama doktor može preporučiti izdajanje kolostruma u trudnoći, uglavnom oko 37. tjedna trudnoće. To bih se moglo dogoditi kod žena koje imaju gestacijski dijabetes ili ako se iz nekog razloga očekuje odvojenost majke i bebe nakon poroda.

U slučaju gestacijskog dijabetesa, kod novorođenčeta postoji rizik od hipoglikemije (pad razine šećera u krvi) pa preporuka liječnika može biti izdajanje kolostruma kako bi se osigurala dovoljna količina mlijeka za bebu.

*Svakako je važno, prije izdajanja u trudnoći, konzultirati se sa liječnikom s obzirom da stimulacija dojki i bradavica potiče ispuštanje hormona koji mogu prijevremeno pokrenuti porod!

Kako izdojiti kolostrum?

Za razliku od izdajanja nakon poroda, izdajanje kolostruma u trudnoći treba se raditi starinski – ručno. Zaboravite izdajalice, pogotovo električne, jer one mogu dovesti do neželjenih problema. Nježno, ručno izdajanje u sakupljač kolostruma je idealno.

Preporuka za izdajanje:

1. Nabavite Haakaa sakupljače kolostruma – prije upotrebe sterilizirajte na pravilan način i dobro operite ruke.

2. Udobno se smjestite i opustite – tako će cijeli proces izdajanja biti ugodniji, lakši i brži.

3. Lagano i nježno masirajte dojku, uvijek može pomoći i topli oblog prije i/ili tijekom izdajanja.

4. Prstima formirajte slovo C i smjestite ih na dojku oko, iznad i ispod areole, jer tu su smješteni mliječni kanalići koje želimo stimulirati. (prikazano na slici ispod teksta)

5. Nježno pritisnuti prstima prema unutra te palcem i kažiprstom klizite prema bradavici.

6. Maknite ruku s dojke i ponovite postupak više puta.

Nastavite s izdajanjem i masažom dojke dok ne sakupite onoliko kolostruma koliko želite, odnosno, koliko uspijete. Ako ne primijetite kapljice kolostruma, nema veze. Nastavite sa stimulacijom par minuta i probajte ponovno sutradan. Ponekad je potrebno malo više vremena.

Prvih par puta potpuno je normalno sakupiti samo par mililitara, nemojte se obeshrabriti!

Korištenje Haakaa silikonskih sakupljača kolostruma

Haakaa silikonski spremnik kolostruma je prvi na svijetu koji majkama daje priliku da cijede kolostrum prije i nakon poroda u sigurnoj ambalaži za pohranu koja je jednostavna za korištenje.

Do sada se kolostrum tradicionalno skupljao u jednokratne šprice koje su često bile izrađene od štetne plastike. Naš spremnik je izrađen od 100% medicinskog silikona, što znači da ne izlučuje opasne toksine i može se sigurno čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču. Jednostavan je za korištenje i ponovnu upotrebu, što ga čini idealnom opcijom za mame prije i nakon rođenja! Svaki spremnik kolostruma također ima svoju oznaku za praktično označavanje.

Korištenje je vrlo jednostavno. Mekani silikonski spremnik može se stisnuti te vakuumom sakuplja kapljice kolostruma koje cure tijekom izdajanja. Možete ga koristiti na dva načina – vrh spremnika može usisati kapljice direktno s bradavice ili ga možete lako ukloniti i kapi sakupljati u spremnik.

Nakon izdajanja obilježite datum i količinu izdojenog kolostruma te sakupljač pohranite u zamrzivač.

Kada dođe vrijeme za korištenje stavite ga u vruću vodu kako bi se kolostrum zagrijao, te direktno iz sakupljača nahranite svojeg mališana.

Kolostrum i buduće majčino mlijeko možete pohraniti u skladu sa sljedećim službenim smjernicama:

Sobna temperatura: 6-8 sati

U hladnjaku: 3-5 dana

Odjeljak zamrzivača u hladnjaku: 2 tjedna

Hladnjak sa zamrzivačem sa zasebnim vratima: 3 mjeseca

Duboko zamrzavanje: 6-12 mjeseci

Dojenje i izdajanje su procesi i ne uspjevaju svima „preko noći“. Ne daj se obeshrabriti, uzmi vremena i dodatno se educiraj. Ukoliko ti je potrebna podrška i pomoć potraži je u douli ili savjetnici za dojenje.

Sretno, vjerujem u tebe!

Mia Drokan,
certificirana doula i perinatalna fitness trenerica