RAVNE I UVUČENE BRADAVICE

Kao što veličina grudi varira od osobe do osobe tako je jednako i sa bradavicama. Na svijetu postoje bradavice različitih boja, veličina i oblika. Najčešće kažemo da postoje „normalne“ odnosno ispupčene bradavice, one ravne i uvučene.

Tijekom trudnoće naše cijelo tijelo se mijenja pa tako i bradavica, tako ona koja je bila uvučena može postati ispupčena. Jednako se može dogoditi i u postpartumu jednom kad beba počne dojiti i „razvlačiti“ bradavicu. Odlična vijest je što, iako dojenje može biti malo teže sa ravnim ili uvučenim bradavicama one ni na koji način nisu uvjet da je dojenje nemoguće. Beba tijekom podoja zahvaća bradavicu ali i okolno tkivo koje je jednako važno.

Ako mislite da vam je bradavica uvučena pokušajte staviti palac i prst na suprotne strane areole (tamnije područje kože oko bradavice) i nježno stisnuti prema unutra. Ponekad bradavice mogu biti samo djelomično uvučene. Jako uvučene bradavice se dublje uvlače prema unutra kada ih se stisne ili stimulira. Bradavica koja se ispupči prilikom stimulacije nije uvučena.

Nakon što se rodi beba vaše bradavice mogu izgledati ravnije nego inače ali bebe često ližu bradavicu kako bi je stimulirale prije nego što krenu sa podojem. Vaše bradavice također mogu izgledati ravnije ako su vam grudi prepunjene mlijekom. Ako s time imate problema pročitajte jedan od naših stručnih članaka na tu temu.

Što ako se pojavi bol u ravnoj ili uvučenoj bradavici tijekom dojenja

Možda ćete osjetiti bol u bradavici u prvim danima dojenja dok se vaša ravna ili uvučena bradavica postupno izvlači van pomoću bebinog sisanja. Ta je nelagoda općenito rezultat priraslica ili vezivanja kože ispod tkiva dojke. Ako je bol jaka ili traje nakon prva dva tjedna javite se najbližoj savjetnici za dojenje.

Ako vam se bradavica uvuče nakon hranjenja ta koža može ostati vlažna što može dovesti do pucanja kože. Nakon hranjenja osušite bradavice tapkanjem i nanesite hidratantnu kremu koja je sigurna za dojenje.

Možete upotrijebiti V-držanje ili C-držanje kako biste nježno stisnuli dojku i pružili bebi bradavicu i areolu. Ovi načini držanja stisnu dojku poput sendviča tako da beba može prihvatiti što više bradavice i areole = pravilan hvat bebe na dojci.

Dojenje u zabačenom ležećem položaju (slika ispod) može olakšati dojenje ako imate ravne bradavice zbog prepunjenosti, također možete isprobati i ostale položaje i vidjeti što vama i vašoj bebi najviše odgovara.

Dodatna pomoć

Ono što dodatno možete napraviti jest koristiti Haakaa aspiratore za bradavice kako bi bradavicu držali ispupčenu između podoja da se koža može osušiti i da dojenje postane lakše i jednostavnije. Puno mama, pogotovo drugorotke, su nam se javile i nahvalile aspiratore. Često u rodilištu žene sa ravnim ili uvučenim bradavicama dobiju šeširiće za dojenje ili im se odmah kaže kako neće moći dojiti iako to nikako nije točno, a šeširići često postanu samo smetala. Mame koje su se javile to su prošle sa svojom prvom bebom i nerijetko su odustale od dojenja vrlo brzo. Otkrivši naše aspiratore sa drugim djetetom dojenje su uspjele uspostaviti vrlo brzo i nastavile su bez problema vezanih za bradavice.

Haakaa silikonski aspiratori za bradavice namijenjeni su majkama koje imaju poteškoća s dojenjem zbog ravnih ili uvučenih bradavica. Izrađene su od 100% netoksičnog silikona za hranu i dizajnirane su da nježno izvuku bradavicu uz pomoć vakuuma. Prije dojenja jednostavno stavite aspirator na bradavicu i gurnite gornji dio prema dolje kako biste stvorili vakuum. Vakuum će nježno povući i izvući bradavicu, olakšavajući dojenje.

Pomažu vašoj bebi da lako zahvati vaše grudi korištenjem vakuuma koji pomaže pri izvlačenju ravnih ili uvučenih bradavica. Proizvod je bezbolan i vrlo jednostavan za uporabu, čišćenje i održavanje, možete ga čistiti u kipućoj vodi ili sterilizatorima. Slične je veličine uobičajene bradavice i lako se može sakriti ispod grudnjaka za praktičnu redovitu upotrebo.

Kod svakog iskustva dojenja vrlo je važan pravilan hvat, inače dolazi do bolnih bradavica, bolnog dojenja i vrlo lako se odustaje od tog predivnog iskustva. Informirajte se unaprijed i ako ustanovite da imate ravne ili uvučene bradavice pripremite se za dojenje već u trudnoći konzultacijama sa doulom, savjetnicom za dojenje ili patronažnom sestrom.

Želim ti sreću i strpljenje u tom predivnom ali izazovnom periodu koji slijedi ili je već možda stigao.

Mia Drokan,

certificirana doula in perinatalna fitness trenerka