REFLEKS OTPUŠTANJA MLIJEKA

Refleks otpuštanja mlijeka (ili refleks izbacivanja mlijeka) prirodna je reakcija koja se događa u vašem tijelu kada beba počne dojiti. U bradavicama postoje živci koji se pokreću sisanjem vaše bebe. Ovi živci uzrokuju oslobađanje dva hormona u vaš krvotok.

 • Prolaktin – koji je odgovoran za stvaranje više majčinog mlijeka.
 • Oksitocin – koji uzrokuje refleks otpuštanja pa vaše mlijeko teče.

Oksitocin se proizvodi brže od prolaktina. Omogućuje protok mlijeka koje je već u dojkama za trenutni podoj i pomaže bebi da lakše dobije mlijeko. Možete pojačati lučenje oksitocina prakticiranjem kontakta koža na kožu.

Stanice koje stvaraju mlijeko u vašim dojkama se stišću i istiskuju mlijeko, gurajući ga niz kanale prema bradavici. Oksitocin također uzrokuje širenje mliječnih kanala, što olakšava protok mlijeka.

Ovo istiskivanje mlijeka poznato je kao refleks otpuštanja ili refleks izbacivanja mlijeka. Događa se na početku hranjenja, ali bit će ih još nekoliko tijekom podoja, iako ih možda nećete primijetiti. Obično će bebino sisanje dojke biti dovoljno da pokrene refleks otpuštanja mlijeka i vaše mlijeko će poteći.

https://www.breastfeeding.asn.au/resources/let-down-reflex-and-your-milk-flow

Tijekom refleksa otpuštanja mlijeka možda ćete primijetiti neke od ovih znakova:

 • osjećaj trnaca
 • iznenadni osjećaj punoće koji može biti prilično jak, ponekad čak i malo bolan
 • curenje mlijeka iz druge dojke (otpuštanje se događa na obje strane u isto vrijeme)
 • osjećaj jake žeđi

Neke mame ne primjećuju nikakve fizičke znakove, ali vaša beba bi trebala početi duboko i ritmično dojiti.

Do refleksa otpuštanja mlijeka može doći i van podoja dok na primjer vidite ili čujete svoju bebu, ili čak samo pomislite na nju. Opuštanje mlijeka zbilja postaje refleks, pa će vaše grudi reagirati na određene ‘znakove’ poput bebinog plača, čak i ako to nije vaša beba!

Neke stvari mogu odgoditi ispuštanje mlijeka ili uzrokovati sporiji protok mlijeka:

 • osjećaj stresa ili tjeskobe – jer hormoni stresa mogu spriječiti lučenje oksitocina za koji smo već ustanovili da nam je jako važan kod dojenja
 • osjećaj boli ili nelagode tijekom dojenja (pročitaj više o pravilnom hvatu ovdje jer dojenje uz pravilan hvat ne boli)
 • osjećaj jakog umora
 • sram kod na primjer hranjenja u javnosti ili izdajanja van kuće

*Ako se izdajate, onda može biti malo teže pokrenuti refleks otpuštanja mlijeka jer vaša beba to radi puno bolje od izdajalice!

Kako beba raste možda nećete primjećivati ​​otpust mlijeka kao prije, na početku. Ako vaša beba i dalje doji, dobiva na kilaži i napreduje isključivo dojenjem onda je sigurno sve sasvim u redu.

Jak refleks otpuštanja mlijeka

Neke mame imaju vrlo jak i izražen refleks otpuštanja mlijeka. Mlijeko bi moglo prskati na sve strane ako beba ne doji na vrijeme ili na drugoj dojci na kojoj beba trenutno ne doji.

Možete upravljati brzim refleksom opuštanja na sljedeći način:

 • kratko izdajanje prije podoja (uz pomoć Haakaa silikonske izdajalice)
 • ležeći/zabačeni položaj tijekom dojenja dopuštajući bebi da kontrolira brzinu protoka
 • podrigivanje bebe nakon prvih nekoliko minuta dojenja

*Slika prikazuje zabačeni ležeći položaj kod dojenja

Jako curenje mlijeka iz dojki obično (ali ne uvijek) prestaje kada se dojenje u potpunosti uspostavi.

Što možete napraviti sa svim silnim mlijekom koje curi?

Sakupite ga!

Haakaa Bubamara – silikonski sakupljač mlijeka odlična je alternativa jastučićima za grudi tijekom dojenja, za sve mame koje žele uštedjeti svaku kap mlijeka umjesto da je bacaju sa jastučićima.

Jednodijelni oblik pričvršćuje se na prsa vakuumom te sigurno i diskretno pristaje u grudnjak. Bubamara je lagana i nježna, tako da ostaje na mjestu. Kako ne uzrokuje stvaranje dodatnog mlijeka, idealno je za majke kojima mlijeko istječe iz dojke tijekom dojenja ili imaju jak refleks otpuštanja mlijeka između podoja.

Bubamaru možete nositi s druge strane dok dojite kako biste uhvatili mlijeko koje curi ili je možete nositi na svakoj dojci u grudnjaku dok nastavljate dan. Potpuno je prenosiva i ima male nožice na dnu koje stoje uspravno na bilo kojoj ravnoj površini i sprječavaju prolijevanje nakon upotrebe.

Kada završite s prikupljanjem mlijeka, otvorite poklopac na vrhu i sigurno ulijte mlijeko u posudu ili bocu za daljnje korištenje ili zamrzavanje.

Sretno, vjerujem u tebe!

Mia Drokan,
certificirana doula i perinatalna fitness trenerica