POČETNA PREPUNJENOST GRUDI S MLIJEKOM

Prvih par dana nakon poroda u dojkama je kolostrum o kojem sam pisala zadnji put i taj članak možeš pročitati ovdje. Nakon toga u dojkama se stvara zrelo mlijeko i to se obično dogodi vrlo brzo. Odjednom majka ima osjećaj da su joj dojke pune, teške, tvrde i osjetljive na dodir, to je apsolutno normalo zbog stvaranja velike količine mlijeka.


Što češće mama doji to će se dojka više prazniti i stvarati će se dodatno mlijeko koje je bebi potrebno. Do problema često dolazi kad se ta prepunjenost ne rješava redovitim podojima. Ako počnemo preskakati podoje može doći do zastoja mlijeka što često vodi do upale, odnosno mastitisa. 


Par koraka za sprječavanje problema:


1. Česti podoji, u bilo koje doba dana i noći davati bebi dojku kad ju traži i nuditi ju same ako je beba uspavana.
2. Pravilni hvat i položaj za dojenje – vrlo važan preduvjet za uspješno dojenje i pražnjenje dojki. 
3. Ne vremenski ograničavati podoj – dojiti dok beba sama ne ispusti dojku ili dok ne zaspe.

*Na slici je prikazan pravilan hvat 

Kako ustanoviti radi li se o prepunjenosti? 

Kod nekih žena prepunjenost se može osjetiti samo na području areole ili pak u cijeloj dojci. Kod većine žena simptomi su slični: dojka je otečena, topla i vrlo osjetljiva na dodir. Žena može imati i temperaturu. Ako tako nešto osjećate važno je odmah reagirati.

Trebali bi dojiti na zahtjev, dakle kada beba traži dojku vi joj ponudite. Prije podoja bilo bi dobro na dojku staviti topli oblog kako bi se mliječni kanalići proširili i kako bi se olakšao protok mlijeka, također bi mogli dojku izmasirati. To ne smije biti neizdrživo bolna i gruba masaža već lagani kružni pokreti koji se mogu nastaviti i tijekom samog podoja.

Nakon podoja na dojku bi bilo dobro staviti hladan oblog kako bi se mliječni kanalići stisnuli i kako bi se spriječilo prekomjerno stvaranje mlijeka. Tu vam mogu poslužiti naši kompresijski jastučići za dojke.

Ako tako nešto ne pomaže i bebi je teško pravilno prihvatiti bradavicu (što može biti slučaj pogotovo kod novorođenčadi) bilo bi dobro koristiti našu silikonsku Haakaa izdajalicu. 

Haakaa silikonska izdajalica je izrađena od 100% silikona za hranu koji je apsolutno siguran za vas i vašeg mališana. Drugačija i puno jednostavnija za korištenje od ostalih izdajalica s obzirom da ona za izdajanje mlijeka koristi samo svoj vakuum. Nema napornog i bolnog tiskanja ručne izdajalice već ju namjestite na dojku i vakuum samostalno izdaja mlijeko.

Odlična je za prepunjenost dojki jer uz nju možete napraviti ono što bi i trebali – izdojiti par kapi (doslovno!) samo kako bi se napetost u dojci smanjila i kako bi beba lakše i pravilno prihvatila bradavicu za podoj. 

Namjestiti ju možete na više načina:

1.  Vrh izdajalice možete savinuti prema dolje, namjestiti ju na dojku tako da je bradavica u sredini otvora, vrh vratiti na mjesto i ona se na taj način vakuumom prihvati za dojku..

2.  Haakaa silikonsku izdajalicu možete pritisnuti na dnu, bradavicu namjestiti u sredinu otvora i otpustiti dno.

3.  Oba navedena načina postavljanje izdajalice možete i kombinirati ukoliko je potreban jači vakuum da potakne curenje mlijeka.

Zašto treba odmah reagirati na prepunjenost dojki?

Reagiranjem i redovitim pražnjenjem dojki možemo spriječiti razne probleme kao što su bolne i ozlijeđene bradavice zbog nepravilnog hvata što također može dovesti do neispravnog pražnjenja dojki, bebinog sporog napredovanja i na kraju prestanka dojenja.

Također sprječavamo nakupljanje mlijeka koje često uzrokuje upalu odnosno mastitis.

Prepunjenost dojki se smiri nakon dva do tri tjedna kad se uspostavi ritam dojenja. 

Tada dođe do opuštanja dojki koje se ne čine punima i mnoge mame pomisle kako su ostale bez mlijeka no to nije istina! Vaše tijelo je samo uhvatilo bebin ritam i shvatilo kada i koliko mlijeka treba proizvoditi. 

Dok beba napreduje, dobiva na kilaži i ima dovoljan broj punih pelena u danu vaše mlijeko je postojano i potpuno dovoljno!

Sretno, vjerujem u tebe!

Mia Drokan,

certificirana doula in perinatalna fitness trenerica