UPALA DOJKE – MASTITIS

Što je mastitis?

Mastitis je upala tkiva koja ponekad može dovesti do bakterijske infekcije. Zna biti jako bolna, a najčešće do mastitisa dolazi u prva 3 mjeseca dojenja.

To je upala, stoga dojka može biti naotečena, crvena i topla.

Također možete primjetiti:

  • Bol ili intenzivno peckanje tijekom dojenja
  • Kvrge unutar dojke
  • Temperaturu i drhtavicu

Najčešći uzrok mastitisa je prevelika količina proizvedenog mlijeka  koja može zaštopati mliječne kanaliće. To vodi do natečenosti i prepunjenosti te može dovesti do mastitisa ako se odmah ne počne tretirati.

U tom slučaju izdajanje nije poželjno s obzirom da ono stvara više mlijeka! Ono što možete napraviti ukoliko je dojka natečena i bebi je teško pravilno prihvatiti bradavicu je koristiti ručno izdajanje ili izdajalicu na način da izdojite par kapi (DOSLOVNO!) samo da se pritisak malo otpusti i da beba lakše krene dojiti.

Osim toga liječenje mastitisa kod kuće može izgledati ovako:

  • Koristite tablete protiv bolova ukoliko su oni potrebni, nema potrebe da trpite bol!
  • Umjesto obične masaže dojke koja može biti jako bolna probajte limfnu drenažu koja uključuje nježni i lagani  pritisak prema limfnim čvorovima iznad ključnih kostiju i ispod pazuha. Na taj način pomicanjem tekućine smanjujete oticanje.
  • Nosite kvalitetne grudnjake za dojenje koji vam pružaju potrebnu podršku tijekom cijelog dana.
  • Nastavite s dojenjem jer ni jedna izdajalica ne može izvući onoliko mlijeka koliko može vaša beba!
  • Prije podoja koristite topli oblog koji otvara mliječne kanaliće da mlijeko lakše izađe van. Naše kompresijske jastučiće možete staviti u mikrovalnu pećnicu ili u vruću vodu na par minuta nakon čega ih stavite u pamučnu navlaku i spremni su za korištenje.
  • Nakon podoja koristite hladni oblog koji stišće mliječne kanaliće i sprječava prekomjernu proizvodnju mlijeka koja nam nikako nije potrebna pod upalom. Ohladiti ih možete u hladnjaku ili zamrzivaču, stavite ih u pamučnu navlaku i možete ih koristiti.

*Ne preskačite obloge jer oni znaju biti ključni za oporavak kod mastitisa ili začepljenja mliječnih kanalića!

Naši kompresijski jastučići za hlađenje i grijanje pogodni su za grudi svih oblika i veličina. Svaki jastučić ima meku pamučnu navlaku koja pruža zaštitni sloj između jastučića i vaše kože te praktičnu torbu za pohranu.

Ako se mastitis pravilno liječi, simptomi se poboljšavaju unutar 24 do 72 sata. Prepoznavanje znakova natečenosti i upale su ključni jer tada možete početi primjenjivati ​​metode liječenja poput hladnih obloga i limfne drenaže.

Ako kućno liječenje mastitisa ne pomaže, moglo bi se raditi o bakterijskom mastitisu. Javite se liječniku koji će vam propisati antibiotik. Oni rade na uklanjanju bakterijske infekcije koja se nakupila u vašim mliječnim kanalima. Infekcija bi trebala nestati u roku od 10 dana međutim, trebali biste početi osjećati olakšanje unutar 48 do 72 sata.

Kako mogu spriječiti mastitis?

Ako dojite, u prvim tjednima nemojte se izdajati kako biste je “iscijedili” do kraja, prepustite to bebi. Možete koristiti Haakaa slikonsku izdajalicu ili bubamaru za sakupljanje mlijeka tijekom podoja ali dodatno izdajanje nije potrebno!

Moglo bi biti od pomoći razgovarati sa savjetnicom za dojenje ili pohađati tečaj dojenja kako biste saznali kako izgleda pravilan hvat bebe na dojci kojim možemo spriječiti jako puno problema vezanih za dojenje.

Sretno, vjerujem u tebe!

Mia Drokan,

certificirana doula i perinatalna fitness trenerica